Korona vírusról


 KÉRJÜK ÖNÖKET,HOGY A JÁRVÁNY TOVÁBBTERJEDÉSÉNEK MEGAKADÁLYOZÁSA ÉRDEKÉBEN:

 A  VÉDŐMASZK HASZNÁLATÁT,
 A GYAKORI KÉZFERTŐTLENÍTÉST
 ÉS AZ EGYMÁSTÓL TÖRTÉNŐ MEGFELELŐ TÁVOLSÁGTARTÁST, TARTSÁK BE!

 A terjedés módja: az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.
. Lappangási idő: a jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (1-14 nap).
. A fertőzőképesség tartama: Az eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek
kezdetekor a legnagyobb, de a fertőzőképesség előfordulhat a megbetegedés kezdete előtti 1-2 napban. Valószínűleg a tünetek súlyosságával arányos a fertőzőképesség, emellett az életkor előrehaladtával feltehetően emelkedik a betegeknél a vírus ürítés mértéke.

Ha a tünetei enyhék, telefonon értesíteni kell a háziorvost, aki a konzultációt követően dönt. Ha COVID fertőzésre utalnak a tünetek (pl. láz, légszomj, száraz köhögés, fáradékonyság, ízlelés, szaglás elvesztése, hasmenés), értesíti a mentőszolgálatot, akik ingyen elvégzik a mintavételt. Ennek eredményéről az ügyfélkapuval rendelkezők a eeszt.gov.hu oldalon tájékozódhatnak. 
Ha nincs ügyfélkapunk, akkor a háziorvos tud majd felvilágosítást adni az eredményről.

Ha pozitív a teszt eredménye, de nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, otthoni karanténba kerül.

Ha a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) , akkor is a háziorvost kell hívni, aki eseti alapon dönt a klinikai megjelenés és a rizikó faktorok ismeretében a kórházi ellátás szükségességéről majd mentővel a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára, vagy járványkórházba, esetleg más kijelölt intézménybe szállíttatja

Nézzük meg mi van, ha fertőzött?

Erről a labor értesíti a hatóságot, és ön hatósági karanténba kerül, amiről hivatalos értesítést kap, telefonon keresztül is. A legtöbb esetben telefonon az illetékes kormányhivatal és a rendőrség munkatársa is keresni fogja. Mindketten arra kíváncsiak majd, kivel találkozott, kit fertőzhetett meg.

Kontaktnak az számít, akivel a tünetek megjelenése előtti 2 napban zárt térben legalább 15 percig tartózkodott 2 méteren belül, vagy közvetlen kapcsolatba került vele (pl. megpuszilta, vagy kezet fogtak, de hogy mi számít pontosan közvetlen kapcsolatnak, azt a hatóság dönti el). A szóba jöhető személyek adatait mindkét hatóság feljegyzi, ők lesznek az ön kontaktjai, akik szintén karanténba kerülnek.

 Hogy tud kiszabadulni a karanténból?

A válasz elvileg egyszerű: úgy, hogy egészséges – de a bürokrácia ennél sajnos bonyolultabb.

Ha pozitív lett a tesztje és voltak tünetei, akkor a tünetek elmúlását követő 3. napon kijöhet a karanténból, amennyiben ezt kérelmezte a hatóságnál, és az első tünet megjelenésétől eltelt legalább 10 nap. Itt nincs újabb tesztelés, ha a három feltétel teljesült (10 nap eltelt, 3 napja tünetmentes az állapota, tünetek múlását jelezte a hatóságnak), akkor ön szabad.

Amennyiben nem volt tünete, akkor 14 napra karanténba kerül, ahonnan viszont korábban is szabadulhat, ha saját költségen elvégez két PCR-tesztet, amik negatívak lesznek. Az első tesztet az ön pozitív eredményét (amivel karanténba került) követő 4. napon kérheti, a második tesztet az első után legalább 48 órával.Vagyis, sokkal korábban nem szabadulhat, mint 8-10 naptári nap.

Melyik tesztért kell fizetni és melyikért nem?

Amit a háziorvos rendel el és a mentők végeznek, az ingyenes, abban az esetben, ha saját magunkat akarjuk teszteltetni, akkor bizony fizetnünk kell. 
Hivatalosan csak a PCR tesztet fogadják el, ami 25-35 ezer forintba kerül, és a legtöbb esetben ebből kettő kell fejenként. Jelenlegi tudásunk szerint ez az a teszttípus, ami biztos képet ad a fertőzöttségről.

Amennyiben betegként tesztelik, nem kell fizetni, mint ahogy akkor sem, ha a hatóság önt szoros kontaktnak minősíti, csak akkor az engedéllyel rendelkező laboratóriumokban lehet térítésmentesen elvégeztetni (https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr- vizsgalata).a járványügyi határozat felmutatásával.

2 negatív tesztre van szükség. Az első vizsgálatot attól a naptól számított 4. napon lehet megkezdeni, amikor a kontaktszemély a Koronavírusos személlyel érintkezett. A második tesztet az első után legalább 48 órás időkülönbséggel.

Ha  a kontaktszemély mindkét PCR tesztje negatív akkor a járványügyi hatóság határozatot ad ki a járványügyi megfigyelés alóli felmentésről.
Csak a határozat megérkezését követően hagyható el a megfigyelésre kijelölt tartózkodási hely és vehető le az ajtóról a piros cédulás figyelmeztetés.
Comments