Lőfegyver

Lőfegyver viselési alkalmassági vizsgálat során a háziorvos kizárólag a II alkalmassági csoportba tartozó, sport, sportvadászati és önvédelmi célból tartott lőfegyver viseléséhez adhat ki alkalmassági véleményt.

Az alkalmassági vizsgálat során fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, látásélesség vizsgálat, tájékozódó neurológia vizsgálat történik. Szükség lehet egyéb, szakorvosi vizsgálatokra is. Az előzetes vizsgálat (pl. vadászvizsgához) orvosi vizsgálatból és pszichológiai vizsgálatból áll. Ilyenkor csak a pszichológiai eredmény után állítjuk ki a végső alkalmassági véleményt.


Pszichológiai vizsgálatra az engedély megszerzése előtt van szükség, illetve az időszakos és soron kívüli vizsgálatok során akkor, ha azt a vizsgáló orvos szükségesnek tartja. Kötelező a pszichológiai vizsgálat, ha a jelentkező pszichiátriai/neurológia kivizsgálás/kezelés alatt áll vagy központi idegrendszere sérült.
Pszichológiai vizsgálatra a vizsgáló orvos utalja be a jelentkezőt az OMFI honlapján (www.omfi.hu) megjelölt vizsgálóhelyek egyikére.

A vizsgálat díja a 35/2013. Kormányrendelet szerint:
40 éves kor alatt      max 10 évre     7200 Ft.
40-60 év között        max 5 évre       4800 Ft
60-70 év között        max 3 évre       2500 Ft
70 év felett             max 2 évre      1700 Ft


Vonatkozó jogszabályok: